10 konkreta råd till blivande entreprenörer

Mitt första företag var ett RIFF (rakt i fickan företag) dvs kolsvart. Mitt andra företag lämnade jag i missämja med den andre delägaren och utan min del av kakan. Mitt tredje företag, som kostade mig  en lång vänskap, tvingades jag sätta i konkurs. Mitt fjärde företag sålde jag för mer än vad jag betalt men nästan alla pengar gick till att betala skulder. Mitt femte företag, som jag byggde upp genom 1000 timmars nattarbete vid sidan om mitt ordinarie arbete, höll på att kosta mig min hälsa och mitt äktenskap. Mitt sjätte företag (som jag hoppas och tror ska bli mitt sista) håller jag precis på att sjösätta.

Jag har gjort alla misstag och fel man kan göra. Du behöver inte göra om dom. Följ dessa 10 enkla råd och jag garanterar att du kommer att lyckas med ditt företagande.  

10 konkreta råd till blivande entreprenörer:

1. Gör något som du kan
Den viktigaste regeln av dom alla. Om du bara ska komma igång en punkt på listan så är det denna. Du behöver inte vara expert på området du ska verka inom men du måste förstå hur marknaden fungerar och du måste brinna för ämnet.

Att köpa eller bli delägare i ett företag som känns ”spännande” eller som är ”jävligt lönsamt” bara för för att man vill driva eget är således en dålig idé.  Utan kunskap och passion kommer du inte att kuna ta dig igenom de svårigheter och prövningar som alla företag och affärsidéer för eller senare utsätts för.

Det är din kunskap och din passion som är kartan och kompassen i ditt företagande.

2. Starta inte företag med vänner
Gammal sanning som allt för många trotsar. Vågar du inte göra det själv så är det ingen bra ide eller så tror du inte tillräckligt mycket på den. Får du inte ihop pengarna till att starta utan att ta med en kompis starta inte. 

Att driva företag handlar om pengar och alltför ofta om bristen på dem. Ekonomisk press, att riskera att förlora allt och bli fattig, är den moderna människans största hot och den tar fram de sämsta och mörkaste sidorna hos oss alla. Du tror att du känner din vän men du har inte en aning om hur han eller hon fungerar under ekonomisk press. Att i sådana situationer tvingas fajtas inte bara med konkreta företagsfrågor utan oxå med känslor om vänskap är förödande. Blanda aldrig vänskap och affärer!

Du kan alltid starta om ett företag som förlorats pga av pengar men inte en vänskap.

3. Välj rätt tid i livet
Rätt tid i livet för att starta ett eget företag är FF eller EF, före familj eller efter familj,  inte IF, i familj! Innan du startar eget första gången har du ingen aning om hur mycket du kommer jobba eller vilka ekonomiska risker du kommer att utsätta dig för. Lika lite har du en aning om vad det innebär att få barn första gången. Att kombinera dessa två okända riskfaktorer, familjebildning och företagande, är att be om problem, antingen inom företagandet eller inom relationen men tyvärr oftast inom båda områdena samtidigt.

Var sak har sin tid. Att tex. bli förälder är mycket större och viktigare än att bli företagare. Starta därför inga företag när du har barn mellan 0-5 år.

Du kan alltid starta om ett företag som förlorats pga brist på närvaro och engagemang men inte en familj.

4. Ha en realistisk förväntan
Det här är nästan det svåraste första gången man ska starta eget för man vill ju tro på sin idé, att den är både genomförbar och lönsam. Överdriven optimism och brist på erfarenhet gör att man räknar fel. Räkna med att du kommer att sälja hälften av vad du tror att du kan sälja, att allting kostar minst dubbelt så mycket som du budgeterat och det tar minst 3 ggr så lång tid att genomföra det du vill så börjar du närma dig sanningen i din affärsplan. Allt annat är oftast självbedrägeri.

Nästan alla företag som går omkull gör det inom två år från starten så allting handlar om att försöka överleva de två första åren. Räkna därför inte med att ta ut någon lön ur företaget de två första åren, det måste du oftast lösa på annat sätt.  Tufft kan tyckas men det är bättre att ta höjd för det från början än att tvingas ta beslutet om att avstå från lön när man väl dragit igång sitt företag, tro mig…

Det enda som är säkert i din ekonomiska plan är att det inte kommer att bli som du planerat.

5.Dribbla inte med bokföringen
De flesta företagare tvingas ibland att tänja lite på gränserna för att överleva men sätt det inte i system. Det kommer att orsaka dig mer besvär än vad det är värt.

Den press det innebär på dig vid en granskning eller konflikt med Skatteverket är sällan värd de pengar du undanhållit. Du har ofta tillräckligt att oroa dig för ändå. 

Ibland måste man tänja lite på reglerna för att överleva men sätt det inte i system.

6. Ta bara kalkylerade risker
 Allt företagande innebär risker och alla företagare kommer för eller senare till en punkt där man måste fatta beslut om framtiden utan att alltid i förväg kunna överblicka konsekvenserna av det beslutet. Ofta innefattar ett sådant beslut ett ekonomiskt risktagande och inte sällan ett stort ekonomiskt risktagande.  Ta bara kalkylerade risker. 

Var ärlig mot sig själv, se punkt 4, och värdera omvärlden på rätt sätt, se punkten 8, så att du satsar med insatser som du kan betala. Sätt dig aldrig, aldrig i en skuld som du inte, om du tvingas, kan betala direkt utan att ödelägga ditt liv. Du måste våga ta en risk och satsa för att vinna men du måste också våga säja nej och kliva av. Inget företag är värt en kraschad personlig ekonomi.

Du kan alltid starta om ett företag som gått i konkurs men inte om du själv har gått i personlig konkurs.

7. Kill your darlings
Ingen stridsplan överlever den första striden lär någon klok arméstrateg ha sagt och samma sak gäller företagandet. Din affärsplan gäller fram tills din första dag med nya firman, sen gäller verkligheten. Acceptera att din ursprunliga idé inte kanske alltid var den bästa och anpassa dig till vad dina kunder efterfrågar. Känns den insikten bitter? Lägg  ner för du kommer aldrig att orka! Känns insikten inspirerande? Gasa på för då är du något på spåret!

Var medveten om att ditt företagande och din ide måste utvecklas hela tiden. Anpassa ditt arbetssätt, din organisation och din ekonomi efter det. Don´t stick to your plan to long!

När kartan och verkligheten inte längre stämmer överens så gäller verkligheten.

8. Inse att du bara är en affär för din motpart
Nobody gives a fuck about you när skiten hamnar i fläkten!  Läs det igen för det här är nog den svåraste att förstå och acceptera innan man tvingats uppleva det första gången; Nobody gives a fuck about you när skiten hamnar i fläkten. Ingen, absolut ingen bryr sig om dig, ditt väl och ve eller din ekonomi när det börjar blåsa kallt. Allt handlar om pengar.

De där sköna typerna som du gjort affärer eller de där trevliga leverantörerna som gav dig kredit kommer att ta ifrån dig allt du äger och har för att få betalt för de varor och tjänster du köpt av dem. Förvänta dig ingen nåd eller förståelse, dom har också en arbetsgivare, ett företag och en familj att se efter och i slutet av dagen, om det gäller du eller dom så kommer dom alltid tvinga dig att betala. Cyniskt kan tyckas men det är så det fungerar. Ska du lyckas som företagare och entreprenör är det något du måste ha med sig i alla affärer du gör. Den dagen du glömmer det den dagen kommer du att börja göra dåliga affärer. Se till att alltid göra affärer som är bra för dig.

Ta människor mjukt och affärer hårt.

9. Njut av din frihet
Du kommer som egen företagare att jobba hårdare än du någonsin gjort och ofta till lägre ersättning än du trodde var möjligt. Du kommer tusentals gånger att ställa dig frågan om varför du gör det du gör och om du ska skita i det men någonstans innerst inne så vet du att du aldrig vill gå tillbaka till en anställning. Din frihet är din högsta lön och din bästa belöning så var generös mot dig själv.

Lås inte in dig i etablerade mönster när det gäller arbetstider. Tvinga inte dig själv att jobba när det tar emot. Våga ge dig själv ledigt en onsdagsmorgon i oktober när det regnar, huvudet värker och likviditeten är kass. Ligg kvar i sängen och njut av det, firman går inte under för att du är borta en dag, tvärtom det blir förmodligen en bättre firma för att ägaren får tid att reflektera.

Du behöver ledigt som mest när du känner att du förtjänar det som minst.  Jobba när du brinner för det det annars kommer din låga att slockna.

Kom ihåg att vara chef över dig själv.

10. Läs punkten 1,2 och 8 igen
Gör något du kan. Starta inte företag med en vän. Inse att du bara är en affär för din motpart. Det är de tre viktigaste råden att följa. Allt annat är upp till dig och din drivkraft. Break a leg!

Avslutningsvis, kom ihåg att det är ditt företag och att det är du som fattar besluten. Många kommer att vilja ge dig råd. Lyssna på andra men glöm aldrig att visdom är andras misslyckanden förpackat på ett snyggt sätt precis som den här listan och ska du verkligen lyssna någon som har misslyckats…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!
 • Eva

  I morgon firar vi 8! Jag är stolt och kär. Men får fortfarand rysningar när jag hör smatter på tangentbord nattetid :-) Sol Frun

 • Pingback: Stefan tipsar – 4 May, 2010

 • Pingback: MW-Tips: 2010-05-04

 • heidiupdate

  Intressant läsning.

 • mny

  Allt du skriver är så sant men man måste också ibland våga ställa sig utanför sig själv/ftg och göra en objektiv analys utan inblandning av alla ”tyckare”!

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Tack :)!

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Håller med dig. Som nybörjare är det svårt att stå emot alla tyckare och det är svårt att att kliva ur sig själv och sin affärsidé och vara objektiv. Det är lika lätt att vara objektiv om sin affärsidé som om sina barn.

  ”En konsult är som en kastrerad katt, han vet hur man gör men han kan inte själv”

  /Peter

 • Raffe

  Japp, ta kalkylerade risker och gör bara det du gillar för då gör du det bra och med passion… och då kommer stålarna… Har blivit dissad av affärsutvecklare, almi, AF m.m. så jag har slutat att tala med dem… är bara med positiva människor som ser möjligheter, uppmuntrar och själva gillar livet och märkligt så blomstrar affären helt plötsligt…. :-)

 • http://twitter.com/Sebastian_Toro Sebastian Toro

  Som jag sa på Twitter så en bra post!
  Vill utveckla mitt tänk lite kring Nätverkets roll i uppstarten av företag.

  Nätverket delas ofta upp i en privat och en affärsmässig del, ofta kan dessa delvis överlappa varandra.
  Vid uppstarten av ett företag krävs(enligt min erfarenhet): tid,moraliskt stöd, pengar och resurser i form av kunskap.

  Alla dessa saker är sådant du kan hämta ur ett nätverk utan att det behöver kosta något.
  Relaterat till mitt senaste företag;
  Jag startade en butik och behövde en skylt att sätta över dörren. Genom mitt nätverk hittade jag en tjej som läser till butiksinredare och har tillgång till maskiner för detta ändamål. Med några öl på krogen som muta fick vi en butiksskylt till materialpriset(600skr) ist för de cirka 2000:- det kostat att beställa.
  Jag var en novis på bokföring men var tvungen att snabbt lära mig så i mitt nätverk fann jag en revisor som gav mig en crash-kurs över en helg samt granskade min löpande bokföring gratis. (revisorskostnad,10'000skr/året ungefär?)
  Tiden räckte inte till men med hjälp av min sambo lyckades jag undslippa vissa göromål i hemmet under en period för att kompensera för den extra tid som den nya firman svalde, även det moraliska stödet när det gick tungt var enormt viktigt.

  Bara några enkla exempel på hur ett nätverk kan hjälpa Dig i ditt företagande. Hoppas du i nästa utgåva av denna tips(-serie?:) lägger till en punkt 11 som är just nätverket också 😉

  Tack för bra läsning!

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Det allra svåraste med att driva företag är att våga och orka tro på sig själv. Det är när man är svag som man närmar sig andra som tycker och då blir det oftast bara ännu jobbigare. Och som sagt andras visdom är bara deras egna misslyckanden förpackat på en snyggt sätt och ska man verkligen lyssna på dem som misslyckats :) /P

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Hej Sebastian, tack för att du tog dig tid att kommentera och att du delar med dig av dina egna erfarenheter.

  Jag håller verkligen med dig om att nätverkandet är en viktig förutsättning för att lyckas som företagare och särskilt i början när man startar upp, oftast med små medel. Anledningen till att det inte kom med på listan är att för en entreprenör så är den så självklar om du förstår hur jag menar. Du blir inte företegare om du inte har drivkraften att söka hjälp i ditt närområde. Det ligger liksom i blodet hos de flesta av oss, vi gör det utan att tänka och därför så tänkte jag inte på att ta med det :) /P

 • Pingback: links for 2010-05-10

 • Pingback: lördag 100522 « Träning, internet och annat

 • http://www.kamurshol.se/ ydring

  Lite sent ute, men det här var riktigt bra.

 • http://pushforward.se Jonas Karlsson

  Oj vad jag saknar reflektioner som dessa.

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Hej Johan, det är aldrig för sent för för beröm :) Tack! Och tack för att du tog dig tid att kommentera. /P

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Tack! Ibland måste man stanna upp och reflektera. För mig tog det 10 år att stanna upp så det fanns lite erfarenheter att dela med sig av. Kul att du uppskattade mina funderingar. /P

 • Jonas Karlsson

  Jag har kört eget i nästan precis ett år nu. Min plan har varit att inte tänka så mycket, att bara köra. Köra på och GÖRA. Nu har jag gjort det i ett år och märker att det är dags att stanna till och se vart landet ligger. Annars utvecklas inte min verksamhet.

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Helt rätt. Det svåra är just att stanna upp och ta sig tid att fundera och reflektera över vad man håller på med och vart man är på väg. Ofta har man så mkt omkring sig att man glömmer bort eller prioriterar bort tid för reflektion och eftertanke. Och med tid menar jag inte en extra fikapaus utan ibland behöver man vara borta några dagar för att få igång tankeströmmarna. Tid för eftertanke är oxå arbetstid :) /P

 • Jonas Karlsson

  Verkligen! Håller helt med.

 • http://www.6ft5.org/ 6ft5

  Passar helt rätt just nu. tack för tankvärda ord!

 • http://rajab.se Usman Rajab

  Grym post :)

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Tack! Jag uppskattar att du tog dig tid att kommentera och hoppas att mina misstag kan vara till nytta på din resa genom livet som företagare :) /P

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Tack! Kul att du känner så. Texten kom från hjärtat och jag kände att det var något som jag verkligen ville skriva och dela med mig av. Å ena sidan kan jag när jag läser mina egna tankar känna mig lite sorgsen över all den tid jag har lagt ner på att göra fel. Fast o andra sidan gläds jag åt att iaf ha alla de misstagen bakom och inte framför mig. /P

 • http://www.domainz.se/ Fredrik Näs

  har precis läst Christians ”Penntrolls historia” och hamnar här, som en fortsättning där man avslutade i hans post.

  Mycket spännande läsning måste jag säga, väldigt bra skrivit med!
  Vad är det du sjösätter nu om man får fråga?

  Vänligen,
  Fredrik Näs

 • http://www.domainz.se/ Fredrik Näs

  Mycket bra kommentar här, nätverket är så otroligt viktigt, utan nätverk så kan man inte få något att bära idag, om det så är ditt egna nätverk, eller nätverket som din finansiär har, nätverk är i grund och botten ett måste ändå.

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Tack. Jag skrev det från hjärtat en dag när jag kände mig stark och inspirerad. Hoppas att det kan vara till nån glädje. Mitt nya projekt handlar om trygg distanshandel mellan privatpersoner. Kommer förhoppningsvis att kunna berätta mer inom kort. /P

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Nätverk is da shit om du ska lyckas i ditt företagande! /P

 • Pingback: 10 råd till blivande entreprenör « Selfmade Helsingborg

 • Pingback: Nybörjarens guide till bättre ehandel

 • http://nabillionaire.se Nabil El Alaoui Sossey

  Väldigt, väldigt, väldigt bra inlägg! Förtjänar en retweet helt klart.

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Väldigt stort tack för det och tack för att du tog dig tid att säga det. /Peter

 • http://twitter.com/jackm_c Jack MelcherClaësson

  Välskriven post Peter!

  Jag håller med dig om det allra mesta, dock vill jag lyfta upp två saker som inte prompt behöver vara precis som du beskriver.

  Punkten 2: Jag har startat eller drivit totalt 3 företag. Samtliga bolag är eller har varit drivna med vänner. Det kanske kunde gått åt helvete, men det har det inte gjort. Tvärtom. Därmed inte sagt att jag skulle kunna starta företag med alla mina vänner. Men som sagt, personligen har jag bara positiva erfarenheter.

  Punkten 3: Samtliga dessa bolag som jag varit involverad i har varit under min ”mitt i livet” fas. Under dessa år har jag gått från att vara singel till 3-barnsfar. Jag jobbar inte mer nu än när jag var anställd försäljningschef på det ”stora mediaföretaget”. Tvärtom, jag jobbar faktiskt mindre. Eller snarare, färre timmar, mer effektivt. Dock med bolaget ständigt med i mitt mindset, men ändå, det kan man leva med om man går igång på entreprenörsskap :-)

  Jag har faktiskt skrivit en bloggpost i det ämnet för ett gäng år sedan, kolla och se om du håller med mig eller inte? http://blog.traveas.com/entreprenorskap-och-semester/

  Alla dina övriga punkter står jag helt och hållet bakom :-)

  Trevlig helg!
  / Jack

 • http://www.spelkanalen.com Kristoffer

  En synpunkt: ”Blivande entreprenör” – kan man vara det. Är inte entreprenör något man är/föds till? Man kan bli en företagare, men entreprenör ligger mer i personligheten!

  Mkt bra inlägg!

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Tack Jack! Du har givetvis rätt ang vännerna, ofta kan det bli jäkligt bra. Speciellt om man har helt olika personligheter och kan komplettera varandra. Då kan vänskapen vara ett kit som binder samman en mer än vad något kompanjonsavtal i världen kan göra. MEN om det inte går bra, det är då som det blir dubbelt så jobbigt.

  Lite samma sak med tid i livet. För många kan det vara ett lyft att tex få barn under början av sitt entreprenörskap för det ger en perspektiv MEN om det börjar gå lite tungt så blir det dubbelt så tungt att bära iom att man har en familj att försörja.

  Jag tycker att man visst kan starta med vänner och skaffa barn under starten av sitt företagande bara man är medveten om riskerna. För mig gick det åt h-e så jag skulle aldrig göra om det men nu har jag snart blivit för gammal för att starta fler företag och familjer så det löser sig säkert 😀 /Peter

 • http://www.nolingo.se Peter Höjman

  Haha, bra fråga 😀 Är entreprenör ett yrke eller en medfödd egenskap? Jag vet inte. Tror säkert att många har entreprenörskapet i sig men att alla inte får möjligheten till eller tvingas till att ta fram det i sig. I mitt fall tog det en bra bit in i livet och många konfrontationer och misslyckanden som anställd innan jag insåg jag nog var mer lämpad som egen företagare. Att jag är entreprenör insåg jag först när jag vågade börja släppa lös den kraften som jag alltid burit inom mig och som jag aldrig riktigt vetat vad jag skulle göra av. Nu vet jag det. Jag är oanställningbar, jag är en entreprenör. Punkt! Tack för att du tog dig tid att kommentera. /Peter

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Haha, bra fråga 😀 Är entreprenör ett yrke eller en medfödd egenskap? Jag vet inte. Tror säkert att många har entreprnörskapet i sig men att alla inte för möjligheten eller tvingas till att ta fram det i sig. I mitt fall tog det en bra bit in i livet och många konfrontationer och misslyckanden som anställd innan jag insåg jag nnog var mer lämpad som egen företagare. Att jag är entreprenör insåg jag först när jag vågade börja släppa lös den kraften som jag alltid burit inom mig och som jag aldrig riktigt vetat vad jag skulle göra av. Nu vet jag det. Tack för att du tog dig tid att kommentera./Peter

 • http://twitter.com/jackm_c Jack MelcherClaësson

  Absolut, så länge man är medveten om riskerna så, och ödmjuk inför faktumet att det förmodligen är små marginaler som avgör.

  I vårt fall har vi för Traveas räkning verkligen skapat ett dream team i den bemärkelsen att vi är mycket olika som personer, och därmed kompletterar varandra mycket bra.

  Slutligen, angående familjen. När jag säger att det funkat för mig så är det ju i väldigt stor utsträckning för att jag har med mig Sara ombord på vårt bolags resa. Alltså inte operativt, men att vi tillsammans kommit fram till att vi båda inte kommer kunna köra bygga bolag racet samtidigt som det kläcks ungar i parti och minut. Då har vi resonerat oss fram till den fördelningen vi trott blir bäst för ”familjebolaget”. Bara vetskapen att hon stöttar oss, gör ju att vi har bättre förutsättningar att lyckas.

  Sen har ju jag och mina partners (trots övriga olikheter) en sak gemensamt, just våra familjesituationer (alla har ett gäng barn). Därför bygger vi det bolag som vi själva vill jobba för, nämligen ett som premierar ett sunt familjeliv.

  Faaan va tur att man är omgiven av så många kloka människor :-)
  / J

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Faaan Jack, du lever min dröm 😀 Glädjer mig åt andras framgång och hoppas att fler ska slippa mina motgångar och då behövs såna som du som visar vägen. /Peter

 • Pingback: 10 budord | Ung Entreprenör

 • Sandra

  Tusen tack!!! Precis vad jag behövde läsa!!!!! =)

 • Eno

  Jätte bra tips! Kanon!

 • eno

  Ska passa på och fråga här en sak, alla butiker online eller fysiska i Sverige har tagit som praxis att erbjuda 1 års garanti på en och samma produkt som i tex Tyskland gäller i två år. Själv erbjuder jag 2 års garanti medan alltså alla mina konkurrenter erbjuder bara 1 år. Jag undrar ibland om de kanske blir arga på mig, gör jag något fel i så fall?

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Hej eno, det finns en gammalt talesätt inom entreprenörskap som lyder: ”Om dina konkurrenter blir arga på dig då vet du att du är på rätt väg”. /P

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Kul Sandra att det gav dig något. Ett tips; kolla hashtaggen #entreprenörskap på twitter. Där finns massor av duktiga människor som mer än gärna delar med sig av råd och erfarenheter. tillsammans blir vi bättre. heja heja! /Peter

 • eno

  Bra sagt noligo och tack för svaret!

 • medi

  När man köper varor i Sverige, säg en dator på 5000 kr och sedan säljer för 6000 kr, hur ska man bokföra det?
  Om man däremot köper en dator i Tyskland för 5000 och säljer för 6000 kr bokför man på samma sätt och drar man av samma moms?

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Kan tyvärr inget om bokföring. Fråga någom som kan så att det blir rätt./P

 • Pingback: Ehandelstips för nybörjare | Peter Höjman

 • http://www.cristian-herrera.se Cristian Herrera

  nr 8, nr 8, nr 8! klart den viktigaste och den svåraste att ta till sig!
  Man vill juh alltid tro gott om folk, men det finns en gammal visdom ”Pengar har inge vänner”.
  Alla andra kan man takla men nr 8 är klart viktig.
  n9 är också bra när det gäller att orka med.
  Tack för en bra artikel, och hoppas att det funkar denna gång 😉

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Tack. ”Pengar har inga vänner”, det var bra sagt. Kör hårt! /P

 • Pingback: Vad vill du veta om företagande?

 • Pingback: E-handel | Digital Lönsamhet

Previous post:

Next post: