10 konkreta råd till blivande entreprenörer

Mitt första företag var ett RIFF (rakt i fickan företag) dvs kolsvart. Mitt andra företag lämnade jag i missämja med den andre delägaren och utan min del av kakan. Mitt tredje företag, som kostade mig  en lång vänskap, tvingades jag sätta i konkurs. Mitt fjärde företag sålde jag för mer än vad jag betalt men nästan alla pengar gick till att betala skulder. Mitt femte företag, som jag byggde upp genom 1000 timmars nattarbete vid sidan om mitt ordinarie arbete, höll på att kosta mig min hälsa och mitt äktenskap. Mitt sjätte företag (som jag hoppas och tror ska bli mitt sista) håller jag precis på att sjösätta.

Jag har gjort alla misstag och fel man kan göra. Du behöver inte göra om dom. Följ dessa 10 enkla råd och jag garanterar att du kommer att lyckas med ditt företagande.  

10 konkreta råd till blivande entreprenörer:

1. Gör något som du kan
Den viktigaste regeln av dom alla. Om du bara ska komma igång en punkt på listan så är det denna. Du behöver inte vara expert på området du ska verka inom men du måste förstå hur marknaden fungerar och du måste brinna för ämnet.

Att köpa eller bli delägare i ett företag som känns ”spännande” eller som är ”jävligt lönsamt” bara för för att man vill driva eget är således en dålig idé.  Utan kunskap och passion kommer du inte att kuna ta dig igenom de svårigheter och prövningar som alla företag och affärsidéer för eller senare utsätts för.

Det är din kunskap och din passion som är kartan och kompassen i ditt företagande.

2. Starta inte företag med vänner
Gammal sanning som allt för många trotsar. Vågar du inte göra det själv så är det ingen bra ide eller så tror du inte tillräckligt mycket på den. Får du inte ihop pengarna till att starta utan att ta med en kompis starta inte. 

Att driva företag handlar om pengar och alltför ofta om bristen på dem. Ekonomisk press, att riskera att förlora allt och bli fattig, är den moderna människans största hot och den tar fram de sämsta och mörkaste sidorna hos oss alla. Du tror att du känner din vän men du har inte en aning om hur han eller hon fungerar under ekonomisk press. Att i sådana situationer tvingas fajtas inte bara med konkreta företagsfrågor utan oxå med känslor om vänskap är förödande. Blanda aldrig vänskap och affärer!

Du kan alltid starta om ett företag som förlorats pga av pengar men inte en vänskap.

3. Välj rätt tid i livet
Rätt tid i livet för att starta ett eget företag är FF eller EF, före familj eller efter familj,  inte IF, i familj! Innan du startar eget första gången har du ingen aning om hur mycket du kommer jobba eller vilka ekonomiska risker du kommer att utsätta dig för. Lika lite har du en aning om vad det innebär att få barn första gången. Att kombinera dessa två okända riskfaktorer, familjebildning och företagande, är att be om problem, antingen inom företagandet eller inom relationen men tyvärr oftast inom båda områdena samtidigt.

Var sak har sin tid. Att tex. bli förälder är mycket större och viktigare än att bli företagare. Starta därför inga företag när du har barn mellan 0-5 år.

Du kan alltid starta om ett företag som förlorats pga brist på närvaro och engagemang men inte en familj.

4. Ha en realistisk förväntan
Det här är nästan det svåraste första gången man ska starta eget för man vill ju tro på sin idé, att den är både genomförbar och lönsam. Överdriven optimism och brist på erfarenhet gör att man räknar fel. Räkna med att du kommer att sälja hälften av vad du tror att du kan sälja, att allting kostar minst dubbelt så mycket som du budgeterat och det tar minst 3 ggr så lång tid att genomföra det du vill så börjar du närma dig sanningen i din affärsplan. Allt annat är oftast självbedrägeri.

Nästan alla företag som går omkull gör det inom två år från starten så allting handlar om att försöka överleva de två första åren. Räkna därför inte med att ta ut någon lön ur företaget de två första åren, det måste du oftast lösa på annat sätt.  Tufft kan tyckas men det är bättre att ta höjd för det från början än att tvingas ta beslutet om att avstå från lön när man väl dragit igång sitt företag, tro mig…

Det enda som är säkert i din ekonomiska plan är att det inte kommer att bli som du planerat.

5.Dribbla inte med bokföringen
De flesta företagare tvingas ibland att tänja lite på gränserna för att överleva men sätt det inte i system. Det kommer att orsaka dig mer besvär än vad det är värt.

Den press det innebär på dig vid en granskning eller konflikt med Skatteverket är sällan värd de pengar du undanhållit. Du har ofta tillräckligt att oroa dig för ändå. 

Ibland måste man tänja lite på reglerna för att överleva men sätt det inte i system.

6. Ta bara kalkylerade risker
 Allt företagande innebär risker och alla företagare kommer för eller senare till en punkt där man måste fatta beslut om framtiden utan att alltid i förväg kunna överblicka konsekvenserna av det beslutet. Ofta innefattar ett sådant beslut ett ekonomiskt risktagande och inte sällan ett stort ekonomiskt risktagande.  Ta bara kalkylerade risker. 

Var ärlig mot sig själv, se punkt 4, och värdera omvärlden på rätt sätt, se punkten 8, så att du satsar med insatser som du kan betala. Sätt dig aldrig, aldrig i en skuld som du inte, om du tvingas, kan betala direkt utan att ödelägga ditt liv. Du måste våga ta en risk och satsa för att vinna men du måste också våga säja nej och kliva av. Inget företag är värt en kraschad personlig ekonomi.

Du kan alltid starta om ett företag som gått i konkurs men inte om du själv har gått i personlig konkurs.

7. Kill your darlings
Ingen stridsplan överlever den första striden lär någon klok arméstrateg ha sagt och samma sak gäller företagandet. Din affärsplan gäller fram tills din första dag med nya firman, sen gäller verkligheten. Acceptera att din ursprunliga idé inte kanske alltid var den bästa och anpassa dig till vad dina kunder efterfrågar. Känns den insikten bitter? Lägg  ner för du kommer aldrig att orka! Känns insikten inspirerande? Gasa på för då är du något på spåret!

Var medveten om att ditt företagande och din ide måste utvecklas hela tiden. Anpassa ditt arbetssätt, din organisation och din ekonomi efter det. Don´t stick to your plan to long!

När kartan och verkligheten inte längre stämmer överens så gäller verkligheten.

8. Inse att du bara är en affär för din motpart
Nobody gives a fuck about you när skiten hamnar i fläkten!  Läs det igen för det här är nog den svåraste att förstå och acceptera innan man tvingats uppleva det första gången; Nobody gives a fuck about you när skiten hamnar i fläkten. Ingen, absolut ingen bryr sig om dig, ditt väl och ve eller din ekonomi när det börjar blåsa kallt. Allt handlar om pengar.

De där sköna typerna som du gjort affärer eller de där trevliga leverantörerna som gav dig kredit kommer att ta ifrån dig allt du äger och har för att få betalt för de varor och tjänster du köpt av dem. Förvänta dig ingen nåd eller förståelse, dom har också en arbetsgivare, ett företag och en familj att se efter och i slutet av dagen, om det gäller du eller dom så kommer dom alltid tvinga dig att betala. Cyniskt kan tyckas men det är så det fungerar. Ska du lyckas som företagare och entreprenör är det något du måste ha med sig i alla affärer du gör. Den dagen du glömmer det den dagen kommer du att börja göra dåliga affärer. Se till att alltid göra affärer som är bra för dig.

Ta människor mjukt och affärer hårt.

9. Njut av din frihet
Du kommer som egen företagare att jobba hårdare än du någonsin gjort och ofta till lägre ersättning än du trodde var möjligt. Du kommer tusentals gånger att ställa dig frågan om varför du gör det du gör och om du ska skita i det men någonstans innerst inne så vet du att du aldrig vill gå tillbaka till en anställning. Din frihet är din högsta lön och din bästa belöning så var generös mot dig själv.

Lås inte in dig i etablerade mönster när det gäller arbetstider. Tvinga inte dig själv att jobba när det tar emot. Våga ge dig själv ledigt en onsdagsmorgon i oktober när det regnar, huvudet värker och likviditeten är kass. Ligg kvar i sängen och njut av det, firman går inte under för att du är borta en dag, tvärtom det blir förmodligen en bättre firma för att ägaren får tid att reflektera.

Du behöver ledigt som mest när du känner att du förtjänar det som minst.  Jobba när du brinner för det det annars kommer din låga att slockna.

Kom ihåg att vara chef över dig själv.

10. Läs punkten 1,2 och 8 igen
Gör något du kan. Starta inte företag med en vän. Inse att du bara är en affär för din motpart. Det är de tre viktigaste råden att följa. Allt annat är upp till dig och din drivkraft. Break a leg!

Avslutningsvis, kom ihåg att det är ditt företag och att det är du som fattar besluten. Många kommer att vilja ge dig råd. Lyssna på andra men glöm aldrig att visdom är andras misslyckanden förpackat på ett snyggt sätt precis som den här listan och ska du verkligen lyssna någon som har misslyckats…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: