En exposé av mitt digitala liv (så här långt)

OBS! Känsliga läsare varnas.
Är du en bloggläsare som tar illa vid dig av extensivt namndroppande av- och genröst länkande till kända och framgångsrika personer och företag inom den sociala mediavärlden bör du inte läsa denna post.

Namndroppandet och länkandet i denna bloggpost grundar sig inte i en önskan  i att sola sig i dessa personers glans utan är en ren och illa dold hyllning till några fantastiska entreprenörer, kreatörer och visionärer som enligt min mening förtjänar det. De har oxå med sin kunskap och passion förändrat mitt liv. Därför tar mig rätten att berätta om dem här.

Bloggposten är mest till för min egen skull, en tillbakablick i mitt digitala arkiv med syfte att ta ett avstamp för framtiden. Kan någon annan finna glädje i mina erfarenheter glädjer jag mig åt det.

Min födelse
Jag föddes in i den digitala världen av Johan Ronnestam och av Annika Lidne under ledning av Magnus HöijerWebbdagarna 2009 i Malmö@ronnestam öppnade med sin suggestiva och provocerande presentation mina ögon och öron inför det faktum att sociala medier håller på att revolutionera världen, även inom ehandel@annika visade vad Twitter handlar om och hon lärde mig 12:1 regeln i sociala medier, ge minst 12 gånger till andra innan du frågar om 1 tjänst, en regel som jag försökt att leva efter sen dess. Senare samma höst mötte jag Brit Stakston på en föreläsning om sociala medier på IHM i Malmö. @britstakstons föreläsning gav mig en affärsmässig och ekonomisk vinkling på utvecklingen av sociala medier, hur de kan både hjälpa och stjälpa företag. All denna insikt och gryende kunskap låg senare till grund för min första egna bloggpost om sociala medier, Sociala medier är en styrelsefråga.

Min uppväxt
Förundrad över allt nytt som uppenbarat sig för mig började jag stappla runt i världen av sociala medier, bloggar, nätverk och konferenser. Hösten 2009 var jag på en konferens i Göteborg om sociala medier anordnad av Wednesday relations. Där lyssnade jag bla på ett föredrag om sökmotorn Google av soft snubbe, Nikke Lindqvist@nikkelin gav mig insikten om att under ytan av allt det du ser i webbläsaren finns det så jäkla mycket teknik, SEO, som jag och de flesta andra inte fattar ett skit av men som man måste ta hänsyn till för att nå framgång eller i vart fall effektivitet i sina investeringar på nätet.

Tidigare under hösten hade jag på allvar startat mitt eget mitt digitala liv bla genom att börja twittra under namnet @nolingo. Konferensen i Göteborg var min första riktiga twitterorgie. Jag satt i publiken och kommenterade och hade synpunkter på allt som sas och hände framme på scenen via twitter. Det var många som gjorde likadant, bla Anna-Carin Carnebro. Jag hade ingen aning om vem människan var och jag har än idag aldrig träffat henne än mindre pratat med henna IRL. Helt plötsligt plockade hon upp en av mina kommentater på Twitter och vi började att skicka ord mellan oss. Mötet med @carnebro gav mig insikten om att Twitter är en fantastisk plattform för samtal och meningsutbyte som kan ha stort innehåll och värde trots att det sker med maximalt 140 tecken.

Många människor följde oxå konferensen på distans via livestream och twitter. Trots att de inte var där twittrade de om det som skedde på konferensen.  Det pågick helt enkelt en konferens i konferensen. Upplevelsen och den känslan det innebar att sitta i ett rum fullt med okända människor och utbyta tankar och idéer i realtid utan att öppna munnen var omtumlande.  Det här var något helt nytt för mig. Jag var fast.

Bli vuxen
Hösten och vintern 2009-2010 kastade jag mig med full kraft in i sociala medievärlden. Jag ville lära mig allt, veta allt, läsa allt, förstå allt, allt,  allt, allt. Jag Facebookade, Twittrade, Flickrade, Yfroggade, Diggade, PushadeStumblade, Friendfeedade osv. Jag åt, sov, levde och arbetade på nätet och i sociala medier nästan dygnet runt. Den kunskapen och erfarenheten låg sedan till grund för min andra riktiga bloggpost om sociala medier, En enkel handlingsplan för sociala medier.

Jag började blogga på allvar. Jag bloggade om invandringsfrågan, Vem kramar barnen i Hököpinge och om Sverigedemokraterna, om Sverige, om skatter. När min fru läst mitt inlägg om arbetsmarknaden sa hon: ”du skriver som du tänker och du tänker bra men du måste tänka kortare. Ingen orkar läsa allt du skriver”. Det blev en tankeställare. Jag testade att videblogga bla om sociala medier och varumärken och om e-handel.

Jag förde in sociala medier i mitt e-handelsföretag som säljer arbetskläder. Min Facebookkampanj för att locka kunder att även bli Facebook Fans till oss resulterade i bloggposterna Så fick vi vi 200 nya Facebook Fans på 48! och Regler för kampanjer på Facebook vilka gav mig mina 15 minuter på scen i strålkastarnas sken. Jag fick i samband med det oxå en inbjudan av Fritjof Andersson att gästblogga på sajten socialbusiness vilket var riktigt roligt. @fritjof påpekade försynt för mig att om jag skulle videoblogga på socialbusiness så vore det bra om jag kunde hålla mig under tre minuter för det är max vad folk orkar lyssna. Så trots att jag bytt medium var jag lika långrandig i mitt bloggande 🙂

Våren 2010 deltog jag på konferensen Social Cash i Stockholm. ”Alla” var där. Det var en mycket märklig och lite nervös känsla att IRL se, träffa och prata med de twittrare som man bara sett som en avatar eller hört som en ström av tecken i sin Tweetdeck. Jag hade ett mycket givande samtal om twitter med Björn Alberts som arbetar med och mycket skickligt bloggar om affärsutveckling i digitala kanaler.

När jag sedermera bestämde mig för att byta bloggplattform från Blogger till WordPress och Thesis Theme snodde jag fräckt och oblygt det bästa av design och upplägg från bla från ronnestambjornalberts, nikkelin, liljankoski och carnaby´s bloggar med samma tema. Kunde jag inte skriva lika bra som dem så så kunde jag i vart fall se lika bra ut. Yes, you may call me a copy cat. Det var betydligt mer jobb än jag föreställt mig att flytta bloggen och jag önskar att ronnestam hade publicerat sin essential guide till en excellent WP  blogg en månad tidigare än han gjorde…

Framtiden
Bloggandet:
Hur skriver man en blogg så att man får läsare? Kortare och rappare än jag gjort tidigare, javisst men brett och vasst eller nischat och smalt? ”Content is king” sa @joinsimon som initierat skriver om sökmotoroptimering. ”Bra innehåll” sa @deeped som skriver kunnigt om digitala medier. ”Nischat men brett” sa @The Brand Man som framgångsrikt skriver om varumärken.

Jag jämför mig inte på något sätt med någon av dessa mycket skickliga skribenter och kunniga ämnesexperter men för att nå framgång måste man sätta mål som är på gränsen till orimliga 🙂 Jag kommer framgent att smalna av mitt bloggande och inriktikta mig på e-handel. Min ambition är inte att skriva om mitt eget företagande för det tror jag intresserar få utan mer mot frågor som rör utvecklingen av e-handel ur ett brett perspektiv tex hur kommer Ipad att utveckla e-handeln, en tanke som jag inte kan släppa just nu…

Twittrandet:
Jag älskar Twitter! Brukar beskriva det som ”förmodligen mer beroendeframkallande än rökheroin”. Jag har en stark tro på att twitter kommer att bli en stor och viktig del av det framtida kommunikationslandskapet. Min tro på och kärlek till twitter kombinerat med entreprenörsblodet i min ådror gör att jag inte kan låta bli att fundera på vad man skulle kunna göra med det här domännamnet som jag registrerat. (Jo, jag har frågat  honom om lov och om han isf vill vara med, vilket jag verkligen hoppas). Vore spännande att få veta vad twitternytta för dig?

Företagandet:
Jag håller på och startar ett nytt e-företag, CASHY AB , som kommer att erbjuda en smart tjänst för trygg distanshandel mellan privatpersoner. Tjänsten är både enklare och snabbare än någon av dagens lösningar så bye bye med _ och _ :). Vid lanseringen kommer jag att ha stor nytta och glädje av all tid som jag lagt lagt ner på att lära mig sociala medier och viral marknadsföring. Then it´s payback time!

Ålderdomen
Som med allt man gör för mycket av eller äter för mycket av så tröttnar man en dag. Det står en upp i halsen, man blir yr i huvudet och trött på hela skiten. Man tappar lust och inspiration till att fortsätta. Man inser att oavsett hur hårt man jobbar så kommer man aldrig att få grepp på allt; ”Ju mer man vet ju mer vet man att man ingenting vet”.

Insikten om sin egen otillräcklighet blir ibland helt enkelt överväldigande, särskilt om man är ska vara pappa, kompis, företagare och entreprenör på en gång. Detta var precis vad som hände mig, jag tappade inte bara kompassen utan även kartan. Det tvingade mig att sätta mig ner och tänka igenom vad jag gjort så här långt i mitt digitala liv och framför allt vad jag vill och ska göra framåt. Ur dessa tankar växte denna bloggpost fram.

Från början hade jag bara tänkt skriva om mina tankar och beslut för framtiden men jag kunde helt enkelt inte sluta skriva om allt som jag upplevt i mitt digitala liv så här långt. För trots att mitt digitala liv inte är äldre än 7 månader blir jag helt förstummad när jag blickar tillbaka på allt fantastiskt jag redan upplevt och lärt mig och på alla spännande och intressanta människor jag redan ”mött”.

Jag älskar verkligen mitt digitala liv och ser med igen spänning framåt min ålderdom, en ålderdom där jag är 7 år eller kanske tom 70 år mätt i min digitala ålder.

I´m on fire baby!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: