Ehandel – Häng med till Danmark del 2

Så efter några veckors arbete är det dax att börja sammanfatta fas 1, uppstarten. Projektledaren är på plats och har börjar sin inskolning vid packbordet. Jo´rå inga högskolefasoner här inte :) Ner i skiten, börja längst ner och jobba sig uppåt är det som gäller. Skämt åsido så tror jag att det är viktigt att alla anställda i ett företag oavsett postion och arbetsuppgifter tidigt får insyn de grundläggande systemen och rutinerna i företagets verksamhet. Dels för att tidigt formas i företagskulturen men dels också för att få en förståelse för kärnan i verksamheten, företagets motor.

Projektledaren har således några veckor kvar innan vi släpper iväg honom till ett skrivbord. Trots det har vi ändå redan kommit ganska långt i planeringen av anfallet mot Danmark med vår butik som säljer arbetskläder.

Erfarenheter så här långt:

  1. Underskatta inte utmaningen. Det är ett betydligt större jobb än vad man vid en första anblick tror att konvertera en butik till att fungera mot ett nytt land. Vi har en väldigt hög ambion där vi vill bygga en helt ”dansk” shop och jag inser redan nu att det kommer att ta tid, mer tid än jag trodde. Det är inte ”bara att fixa till startsidan och check out. En shop innehåller så oerhört mycket mer information och antal sidor än man eg. fattar.
  2. Du kan inte göra det själv. Bara att inse, du kan inte göra det själv. Inbilla dig inte det om du är småföretagare. Det är ett heltidsjobb under en kortare eller längre period beroende på hur stor eller liten sajt du har och vilken ambitionsnivå du har men oavsett så tar det all din tid i anspråk under en period. Bara att gilla läget och lösa det även om det svider i plånboken.
  3. Mycket att tjäna på en lokalspråkig. Det tog mig inte många dagar att inse hur mycket tid vi kommer att spara på att vi har anställt en projektledare som inte bara kan språket utan som är dansk. Allt blir så mycket enklare när man kan få alla svar direkt om seder och bruk, affärspolicys etc. Att han sedan har en bakgrund inom ehandel i Danmark med ett redan upparbetat nätverk av kontakter inom ehandel, webbkonsulter, affiliate etc gör heller inte saken sämre. Anställ inte en svensk som kan språket när du ska expandera. Anställ en som är från landet du ska gå in i, en som har erfarenhet och kontakter. Det kommer du snabbt att tjäna in
  4. Noggrann planering och dokumentation. Det går inte att börja i en ände och se vart det tar vägen. Jobbet är helt enkelt för stort. Vi lägger därför väldigt stor kraft initialt på att planera förr än att börja göra. Det innebär att projektledaren första stora uppgift är att kartlägga och prioritera. Allt ska dokumenteras och struktureras och planeras  detalj. Vad är det som ska göras, vem ska göra det  och i vilken ordning ska det göras? Planeringen görs på detaljnivå, sida för sida, bild för bild, länk för länk. Dels för att vi ska göra rätt saker när vi väl sätter igång med att börja bygga, dels för att det ska gå snabbare när vi väl gör det men dels också för att skapa en dokumentation som kommer att ligga till underlag för när vi ska expandera till nästa land. När vi ska gå in Finland så har vi redan planen klar.
  5. Ta hjälp av andra gjort det. Det finns andra ehandlare som redan gjort expansionen till Danmark. Kolla på hur deras sajter ser ut och hur de har gjort i jämförelse med sin svenska sajt. Ring upp dem och fråga hur de har gjort, tips och idéer. Alla som vi har kontaktat har välvilligt delat med sig av sina erfarenheter. Sitt inte hemma på din egen kammare och försök att uppfinna hjulet igen utan våga fråga och ta hjälp. Det kommer att spara många timmars arbete. Ta också hjälp av externa konsulter som kan bidra med information och tjänster av mer adminstrativ och juridisk art som tex Makes You Local.
Nyfiken på hur långt vi kommit? Kolla in vår butik som säljer arbejdstøj

Avslutningsvis en viktig erfarenhet i kulturutbytet mellan broderfolken. Lär dig koka danskt kaffe. Danskt kaffe ligger någonstans mellan svensk och amerikanskt kaffe dvs ett svagare kaffe än vi svenskar är vana vid. Bjuder du en dansk på svenskt ehandlarekaffe (starkt som h-e för att hålla en vaken genom nätterna) ler han vänligt och a) svimmar b) slutar dricka kaffe eller c) erbjuder sig att göra kaffe nästa gång. Oavsett så är du en förlorare om du inte lär dig brygga danskt kaffe för en dansk älskar sitt kaffe lika mycket som vi svenskar gör :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: