Jag vill starta ett kollektiv. Vill du vara med?

Kebnekajse, Sveriges högsta band 1971

Jag vill starta ett kollektiv. Nej, det handlar inte om att vi ska bo ihop, ligga med varandras partners och äta biodynamiskt odlad veggokost utan om att nyttja kraften i att göra saker tillsammans. Jag vill starta ett entreprenörskollektiv inom ehandel, med ehandlare som vill växa genom att jobba tillsammans, dela på resurserna och lära av varandra.

Tanken är att samla ett gäng etablerade ehandlare under ett och samma tak, sitta i gemensamma lokaler, driva sitt eget företag men dela på kostnader, infrastruktur, personal mm. Många av oss som har hållit på ett tag och börjat växa har svårt att få balans mellan behovet av investeringar i lokaler och personal och intäkterna. Ofta är det så att kostnaderna kommer före intäkterna. Man behöver personal kanske till kundservice eller packning, kanske en deltidare som kan jobba 20-25%, inte en heltidsanställd men det är inte alltid så lätt att hitta personer som är villiga att jobba på det sättet. Är vi däremot 4-5 mindre ehandelsföretag som sitter tillsammans kan vi dela personalkostnaden för anställda, bra lokaler, telefoner, kundservice mm. Allt det som man drömmer om men som man inte har råd att bära själv i början av sitt företags karriär.

Möjligheterna i ett kollektiv är obegränsade, tänk inte bara delning av resurser, tänk allt från upphandling av logistiktjänster till kaptitalanskaffning. På sikt kan man kanske även tänka sig att erbjuda inkubatorplatser för nystartade ehandelsföretag som vill dra nytta av kunskapen och infrastrukturen under sin uppstartsfas, utbildning inom ehandel för högskolor och universitet eller varför inte en egen organisation för tredjedepartslogistik utförd av riktiga ehandlare och inte av logistikföretag med breda målgrupper. Det är bara fantasin som sätter begränsingar var ett sådant kollektiv kan bära.

Många av oss jobbar ensamma. I mitt företag som säljer arbetskläder är vi 1,75 anställda. I ett kollektiv skulle man inte bara få arbetskamrater utan oxå erfarenhet och kompetens runt sig i sin grå vardag. Tillsammans kan vi lyfta varandras affärer. Första steget är att flytta ihop i gemensamma lokaler där var och en bedriver sin egen verksamhet och sen får man se vart det tar vägen. Jag har ingen färdig plan att erbjuda, bara en idé om en spännande resa. Placeringsort är Helsingborg/Nordvästra Skåne med omnejd.

Hör av dig om du är intresserad.

 

p.s gillar du inte ordet kollektiv så tänk ehandelscentrum, ehandelshotell eller ehandelspark 🙂 d.s

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: