Jag vill starta ett kollektiv. Vill du vara med?

Kebnekajse, Sveriges högsta band 1971

Jag vill starta ett kollektiv. Nej, det handlar inte om att vi ska bo ihop, ligga med varandras partners och äta biodynamiskt odlad veggokost utan om att nyttja kraften i att göra saker tillsammans. Jag vill starta ett entreprenörskollektiv inom ehandel, med ehandlare som vill växa genom att jobba tillsammans, dela på resurserna och lära av varandra.

Tanken är att samla ett gäng etablerade ehandlare under ett och samma tak, sitta i gemensamma lokaler, driva sitt eget företag men dela på kostnader, infrastruktur, personal mm. Många av oss som har hållit på ett tag och börjat växa har svårt att få balans mellan behovet av investeringar i lokaler och personal och intäkterna. Ofta är det så att kostnaderna kommer före intäkterna. Man behöver personal kanske till kundservice eller packning, kanske en deltidare som kan jobba 20-25%, inte en heltidsanställd men det är inte alltid så lätt att hitta personer som är villiga att jobba på det sättet. Är vi däremot 4-5 mindre ehandelsföretag som sitter tillsammans kan vi dela personalkostnaden för anställda, bra lokaler, telefoner, kundservice mm. Allt det som man drömmer om men som man inte har råd att bära själv i början av sitt företags karriär.

Möjligheterna i ett kollektiv är obegränsade, tänk inte bara delning av resurser, tänk allt från upphandling av logistiktjänster till kaptitalanskaffning. På sikt kan man kanske även tänka sig att erbjuda inkubatorplatser för nystartade ehandelsföretag som vill dra nytta av kunskapen och infrastrukturen under sin uppstartsfas, utbildning inom ehandel för högskolor och universitet eller varför inte en egen organisation för tredjedepartslogistik utförd av riktiga ehandlare och inte av logistikföretag med breda målgrupper. Det är bara fantasin som sätter begränsingar var ett sådant kollektiv kan bära.

Många av oss jobbar ensamma. I mitt företag som säljer arbetskläder är vi 1,75 anställda. I ett kollektiv skulle man inte bara få arbetskamrater utan oxå erfarenhet och kompetens runt sig i sin grå vardag. Tillsammans kan vi lyfta varandras affärer. Första steget är att flytta ihop i gemensamma lokaler där var och en bedriver sin egen verksamhet och sen får man se vart det tar vägen. Jag har ingen färdig plan att erbjuda, bara en idé om en spännande resa. Placeringsort är Helsingborg/Nordvästra Skåne med omnejd.

Hör av dig om du är intresserad.

 

p.s gillar du inte ordet kollektiv så tänk ehandelscentrum, ehandelshotell eller ehandelspark :) d.s

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!
 • http://www.gamsun.se/ Magnus Lundin

  Vi har 200kvm ”kollektiv” ute i Nacka som står tomt om du är sugen på att ”pendla”? 😉

  Senast förra veckan var precis ovan föreslagna idé på tal. Det finns enorma synnergivinster att göra..

 • http://twitter.com/wilmafriends Wilma&friends

  Vilken fantastisk idé. Om jag inte 1. bodde så långt bort 2. är ”för oetablerad” skulle jag definitivt vilja göra en sådan här grej. Att dessutom få dela vardagen med åtminstone en sympatisk person vore värt hela grejen för mig.

  Hoppas verkligen att din idé blir verklighet med ett gäng underbara, kreativa e-handlare! Lycka till!

 • http://twitter.com/wilmafriends Wilma&friends

  @gamsun: Ett kollektiv i Uppsala månne?

 • http://www.gamsun.se/ Magnus Lundin

  Man vet aldrig vad som händer framöver, men går allt som jag ska så är ett kollektiv i Uppsala absolut intressant efter sommaren..

 • http://twitter.com/snts Santos

  Det är med idéer som denna som man bygger imperium. Hoppas den blir verklighet! :)

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Jobbar på det :) Fått ett konkret svar. Hoppas på fler inom kort. /Peter

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  ”Wilma” du är f-n inte oetablerad, du är en riktig, tvättäkta ehandlare, en duktig sådan. Hade jag pengar skulle jag vilja investera i din business! Får vi igång ett kollektiv här i söder så kanske vi kan exportera konceptet norrut :) /Peter

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Jag tror att det är framtiden. Små har svårt att bli stora av egen kraft. Altenativet är att sälja ut sig men det passar inte alla. Tillsammans kan man åstadkomma mycket med ganska små medel. Håller tummarna för att jag hittar 4-5 seriöst intresserade. /Peter

 • Pingback: Jag vill starta ett ehandelskollektiv. Vill du vara med? | Peter Höjman

 • http://twitter.com/wilmafriends Wilma&friends

  Gulle!

 • Pingback: E-handelskollektiv i Stockholm? | Latitud

 • Nina Egnell

  Malmö…vad sägs om det?

 • http://www.nolingo.se/ nolingo

  Varför inte…? /P

Previous post:

Next post: