Julhandeln för ehandlare börjar 15 oktober

Att julhandeln för ehandlare börjar den 15 oktober är en av de saker som jag lärde mig under en av sessionerna på emeet. Själv blev jag helt tagen på sängen förra året då vår verksamhet som säljer arbetskläder plötsligt ”drabbades” av julhandeln för första gången på riktigt. Kanske eg. inte så konstigt att många ville köpa rosa arbetsbyxor till sin käraste men det var inget som vi iaf hade förberett oss på.

Frågan är hur man gör för att maximera sin julhandel som ehandlare, när man ska börja osv? Det diskuterade jag med andra mer erfarna ehandlare och leverantörer på emeet. Detta är en kort sammanfattning av dem samlade visdomen.

 •  Julhandeln börjar den 15 oktober varje år. Allt enligt Google. Det är det datumet varje år då de julrelaterade sökningarna på nätet börjar ta fart på allvar. För mig var detta en överraskning att det är så tidigt och jag undrar hur många ehandlare det är som börjar ”jula” så tidigt?
 • Skapa en särskild landningssida i shoppen för dina julrelaterade sökord och länka sedan därifrån in på din sajt på lämpligt sätt. Låt sidan ligga aktiv året runt och fånga upp sökare redan före den 15/10. Ett tips från ehandlarna var att skapa sådana sidor för att olika högtider tex mors- och farsdag, halloween, påsk etc.
 • Skapa en egen kategori för för dina jul- eller säsongs- eller högtidsprodukter produkter i shoppen så att du kan aktivera och dölja den när det passar.
 • Börja kampanja produkter som du tror kan vara julprodukter tidigt på säsongen tex under september/oktober (alltså utan att göra en julkampanj). Skapa en kännedom hos kunder som besöker din shop om att du säljer en viss typ av produkter och när det sen blir aktuellt med julklappsköp så kommer många kanske att återvända till din shop för det var ju där de såg ”den där grejen som Kalle önskat sig”.
 • Fråga dina  FB fans vad de tycker är bra julklappar och skapa sen erbjudanden på det.
 • Om du har en blogg eller samarbetar med bloggare så skapa bloggposter om presenttips från din shop.
 • Skapa en funktion på din sajt som gör att dina besökare kan göra sina egna önskelistor som de sedan kan eposta till någon. Detta kan vara särskilt värdefullt om man har en yngre målgrupp som inte kan/får ehandla själva utan är utlämnade till sin målsmans välvilja eller om man säljer varor som är särskilt presentinriktade.
 • Erbjud presentinslagning av julklappar. Många kunder är lata/stressade inför julen och betalar gärna några tior extra per vara för att slippa slå varorna in själva. Presentinslagning kan var det som fäller avgörandet i kundens köpbeslut.
 • Erbjud presentkort och se till att lyfta fram det orderntligt särskilt efter att sista dagen för beställning med leverans innan jul i din butik har passerats. Många är sent ut och kan de då inte få leverans innan jul så väljer de att köpa ett presentkort istället så att det iaf har något att lägga under granen på julafton. Smart idé tycker jag.
 • Erbjud förlängt öppet köp tills efter jul och se till att lyfta fram detta erbjudande tidigt på säsongen. Det kan locka till många spontanköp redan tidigt på säsongen.
 • Erbjud förlängd kredittid på fakturaköp tills efter jul. Det skapar trygghet hos kunden. Det ryktas om att Klarna kommer att erbjuda sin kunder det inför julhandeln i år. Vi hoppas på det.
 • Se över dina Google adwordskampanjer och skapa annonser för mer julrelaterade sökningar.
 • Ett tips från en erfaren ehandlare var att kolla på CD:on. De har järnkoll på när det är OK att börja ”jula” på sajten, börja julannonsera, göra julkampanjer etc. ”Gör som CD:on, då kan det aldrig bli fel”.

Här kan du se hela diskussionen om julhandel från emeet. Kolla gärna in vår landningssida som vi gjort med personalens jullklappstips och vår kategorisida Julklappstips arbetskläder. Alla kommentarer mottages tacksamt.

Vilka är din bästa tips som ehandlare inför julen eller vad vill du som konsument se av oss ehandlare inför julen? Tipsa och kommentera gärna här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: