Nordea bank pissar på entreprenörer

Svar på kontoansökan i Nordea bank

Nu är jag så jävla trött på att bli behandlad som en kriminell. Jag har aldrig begått något brott i mitt företagande. Jag driver företag inom ehandel, jag betalar skatt och jag skapar arbetstillfällen. Ändå blir jag ständigt bemött med misstro, ja rent av pissad på för att jag valt att leva mitt liv utanför den gängse normen.

JAG ÄR INTE KRIMINELL FÖR ATT JAG DRIVER FÖRETAG! OK?

Allt fler kunder, både företag och privatpersoner, som handlar i min ebutik som säljer arbetskläder vill betala via direktöverföring från sitt bankkonto. Det är tryggt och det är gratis. Från början erbjöd vi bara direktbetalning via vår husbank SEB men i takt med att allt fler efterfrågar möjligheten ville vi bredda erbjudandet med fler banker.

Jag kontaktade därför de tre andra storbankerna Swedbank, Handelsbanken och Nordea för att öppna ett vanligt företagskonto hos dem för att mina kunder, och indirekt bankens kunder, skulle kunna använda tjänsten. Notera att jag inte var ute efter något annat än att öppna ett vanligt bankkonto, inte låna pengar, skaffa en checkkredit, en bankgaranti eller på något annat sätt utsätta banken för en affärsrisk. Jag ville bara ha ett vanligt enkelt bankkonto för inbetalning av pengar till banken. Pengar in, inget annat.

Hos Handelsbanken och Swedbank tog det 5 minuter i telefon och en underskrift på avtalet dagen efter så var det fixat. Från Nordea ringde en trevlig säljare upp och begärde in företagsuppgifter och lite annat och skulle återkomma när allt var klart. Efter två veckor damp det ner ett brev:

”Pga. ett antal konkurser och aktuella skuldsaldon hos kronofogdemyndigheten så kan vi omöjligt bevilja ett företagsengagemang i Nordea.”

Helt chockad kastade jag mig över datorn för att kolla upp mig själv i tron att min identitet hade blivit kapad och att någon gjort dåliga affärer i mitt namn men jag hittade ingenting, se faximil nederst. Jag personligen har inte, och har aldrig någonsin haft, några betalningsanmärkningar eller skuldsaldon hos kronofogdemyndigheten. Mitt företag, som är den som ansökt om kontot, har aldrig haft och kommer aldrig att ha några betalningsanmärkningar eller skuldsaldon hos kronofogdemyndigheten. Moderbolaget, ägaren till det bolag som ansökt om kontot har aldrig haft några betalningsanmärkningar eller skuldsaldon hos kronofogdemyndigheten. Jag har istället en stabil inkomst och nästan inga skulder, mitt företag som är helt självfinansierat växer så  det knakar med god lönsamhet och moderbolaget som äger allt har en synnerligen god ekonomi.

Inga skuldsaldon, inga anmärkningar och god ekonomi vart jag än tittar. WTF is the problem?! Jo, år 2005 begärde jag mitt dåvarande bolag i konkurs eftersom jag insåg att kostnaderna för att driva företaget vida översteg intäkterna. Jag gjorde alltså det som jag i lagens mening är skyldig till som VD i ett aktiebolag, jag begärde det i konkurs när jag insåg att det inte skulle funka. Att fortsätta hade varit ett lagbrott. Den dagen, den 14:e februari 2005, förlorade jag inte bara mitt livsverk och en fruktansvärd massa pengar, den dagen blev jag för all framtid stämplad som kriminell och opålitlig. I alla offentliga handlingar om mig som person står det nu för all framtid att jag en gång företrätt bolag som satts i konkurs.

Så på helt felaktiga grunder och pga av något som jag var med om för 5 år sedan väljer Nordea bank att på ett synnerligen oprofessionellt och otrevligt sätt att avslå min ansökan om ett enkelt bankkonto.

Jaha tänker du, spelar det någon roll om du får ett konto i Nordea bank eller inte, skit i dom! Nä, det spelar ingen roll och jag skiter i Nordea bank. Det som spelar roll är hur vi ser på entreprenörer och företagare i Sverige, hur vi ser på personer som väljer att leva sitt liv utanför den gängse normen med fast anställning och livslånga anställningar. Det spelar roll för hela Sveriges ekonomi hur vi ser på och hur vi bemöter enpreprenörer som försöker. Det måste vara OK att få misslyckas, kunna gå vidare och börja om. Jag tackar min lyckliga stjärna för att jag klarat att få min ekonomi att gå ihop utan att behöva ansöka om lån, vare sig privat eller i företaget för det hade jag aldrig fått ”för jag har ju gjort konkurs”. Hur ska vi kunna skapa nyföretagande, arbetstillfällen och tillväxt om vi dömer ut människor som har modet och viljan att försöka efter att ha misslyckats en gång?

Konkursen avslutades 2006 utan några som helst anmärkningar. Allt var gjort ”by the book”. Det är snart 5 år sedan. Hur länge ska historien hänga efter människa och ska det överhuvudtaget spela någon roll vad jag gjorde för fem år sedan? Och ska det överhuvudtaget spela någon roll vad jag som privatperson har för historia när det gäller ett bolag, ett fläckfritt bolag? Hur hade det gått om någon annan varit VD i mitt företag och inte jag? För den som aldrig varit med om den här situationen är det också svårt att föreställa sig den känsla av förnedring som infinner sig när man behandlas på det här sättet. Hur hade det varit om Nordea bank istället för att skriva ett oförskämt brev istället hade lyft luren och sagt; ”…du Peter, vi har några frågetecken, kan vi räta ut dem…?  Ingen människa ska behöva bli behandlat och bemött så, ett finger rätt upp i luften när man sträcker fram handen.  Oavsett vad man gjort eller inte gjort.

”….vi kan omöjligt bevilja…”.  Är det verkligen omöjligt att låta ett av mina företag öppna ett konto i er fina bank för att jag gjorde min skyldighet för fem år sedan? Är det verkligen omöjligt att få öppna ett konto i Nordea bank om man varit delaktig i en konkurs? Omöjligt? Omöjligt är ett ord som bara används av stelbenta byråkrater och rädda människor. Nä Nordea bank, ni har ett gammalt, unket och förlegat synsätt på företagande och entreprenörskap. Ni pissar på oss entreprenörer.

 

Jag har inga inga skulder eller betalningsanmärkningar

 

Bolaget har inga skulder eller betalningsanmärkningar

 

Ägaren (moderbolaget) har synnerligen stabil ekonomi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: